Francouzské makronky netopýra Pierra
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Máte rádi Francii? Makronky, tedy malé pusinkové bonbónky plněné krémem nebo čokoládou jsou typickou francouzskou pochoutkou, i když vynalezeny byly pravděpodobně v Itálii. Můžete si je upéct doma a mlsat jako opravdoví gurmáni. Makronky jsou totiž velmi drahou pochoutkou. Tak hurá na to!
Budete potřebovat:
- 3 bílky (odleželé několik hodin v lednici)
- 100g mandlové moučky (nebo najemno namleté mandle)
- 200g cukru moučka
- 50g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 1 lžíci kakaa holandského typu
Postup:
V míse začněte pomalu šlehat vaječné bílky, abyste utvořili sníh. Šlehejte pomalu, na nejnižší rychlostní stupeň, nikam nepospíchejte, je to moc důležité. Postupně do sněhu přisypte krupicový cukr a vyšlehejte ne moc tuhý sníh, aby špička jemně padala dolů.
Pak do těsta po dávkách lžící zapracujte moučkový cukr (přesátý přes sítko) společně s mandlovou moučkou. Opět hezky pomalu, aby nám těsto nespadlo. Rozdělte ho do dvou misek – do jedné poloviny dejte zrníčka vanilky (s tím pomůže maminka) nebo kápněte pár kapek vanilkového extraktu či jiné příchutě. Do druhé poloviny rozmíchejte kakao.
Spolu s mamkou naplňte dva cukrářské sáčky, každý jednou směsí a postupně jimi naneste na pečící papír umístěný na plechu asi 2 cm široké bonbónky. Nechávejte jim hezké rozestupy, ještě nabydou. Pak s plechem několikrát bouchněte o pracovní linku, aby z těsta vyskákaly zbylé vzduchové bublinky. Plechy si dejte stranou a nechte je cca 30 minut schnout na vzduchu.
Mezitím zavolejte maminku, aby zapnula a nastavila troubu na 145°C – makronky se spíš suší než pečou. Po rozehřátí trouby vložte plechy dovnitř a sledujte kouzlo jak vyskočí povrch pěkně nahoru a dole makronka vytvoří malou sukýnku z těsta. Sušte je v troubě 10-15 minut, aby byly na dotek ještě pružné, ale šly jednoduše sundat z pečícího papíru. Po vyjmutí z trouby je nechte vychladnout a následně můžete plnit. Vyzkoušejte třeba Nutellu nebo marmeládu, se vším jsou naprosto báječné.
Pak si už budete připadat jako na zámecké slavnosti plné sladkých chutí! Přejeme dobrou chuť!