Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Sice už nejste žádná mimina, ale přesto si rádi smlsnete na přesnídávce? Musím vám prozradit, že třeba taková Bibi se po nich může utlouct! Pokud jste jako Bibi, tak právě pro vás tu mám jednoduchý návod na to, jak si takovou přesnídávku vyrobit pěkně sami doma. Pak ji dáte do skleničky nebo naplníte kapsičky k tomu určené a hurá – dobrota je na světě!
Budete potřebovat:
- 6 jablek
- 4 mrkve
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/5 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- asi 220 ml vody
- nůž a prkénko
- škrabku
- rendlík nebo hrnec s pokličkou (dostatečně velký)
- vařečku na míchání
- mixér
- skleničky s uzávěrem nebo kapsičky na naplnění
Postup:
- Omyjte jablka. Zbavte je jádřinců a nakrájejte na větší kousky.
- Očistěte škrabkou mrkev a omyjte ji. Pak nakrájejte na silnější kolečka.
- Jablka i mrkev dejte do rendlíku a přidejte zbývající ingredience – koření a vodu.
- Přiveďte k varu. Při práci na sporáku vždy pomáhá dospělý!
- Poté ztlumte plamen a vařte pod pokličkou dalších 40–45 minut. Občas promíchejte. Mrkve musí být uvařené a měkké – to vyzkoušejte vidličkou.
- Stáhněte z plotny a nechte trochu vychladnout.
- Přelijte (opět za pomoci dospělého) uvařenou směs do mixéru a mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci (záleží, jestli máte raději úplně hladkou směs, nebo chcete nechat malé kousky).
- Naplňte skleničky nebo kapsičky a skladujte v lednici. Vydrží tam 3–4 dny.
Tip: Přesnídávku můžete i zamrazit. V mrazáku přečká až 4 měsíce.
Dobrou chuť!