Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Abych vás pořád neládovala jen sladkým, připravila jsem si pro vás jeden recept z cuket. Ty taky patří k létu, ale vzhledem k tomu, že se dají sehnat poměrně bez problémů po celý rok, s tímhle receptem nikdy neuděláte chybu. Placičky můžete zobat jenom tak, použít je jako přílohu, nebo jimi například naplnit sendviče nebo hamburgery.
Budete potřebovat:
- 500 g nastrouhané cukety
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci chia nebo lněných semínek
- 4-5 lžic vlažné vody
- ½ cibule nasekané na jemno (pomůže dospělý, můžete zkusit malý trik – nasekat cibuli v mixéru)
- 2 stroužky česneku (nasekejte spolu s cibulí)
- 60 g hrnku hladké mouky (může být i bezlepková, pokud potřebujete)
- 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale pokud chcete zkusit, seženete ho ve zdravé výživě)
- lžíci oleje
- čistou utěrku
- struhadlo
- plech vyložený pečicím papírem
- mísu
- misku
- lžíci
- obracečku
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Mísu vyložte čistou utěrkou. Nastrouhejte do ní cukety, posolte a nechte 10 minut odpočívat.
- Vyzvedněte utěrku za cípy a nad dřezem vymačkejte z nastrouhaných cuket co nejvíc vody.
- V malé misce smíchejte lžíci chia nebo lněných semínek se 4 lžícemi vlažné vody. Nechte odpočívat asi 10 minut – semínka nasají vodu a ve směsi budou sloužit jako pojivo. Občas promíchejte.
- Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, nasekanou cibuli, česnek, nasáklá chia nebo lněná semínka, mouku a případně lahůdkové droždí. Dobře promíchejte.
- Pečicí papír potřete olejem. Lžící odebírejte hmotu na plech a prsty dotvarujte do placiček.
- Pečte 20–30 minut. V polovině placičky obraťte.
- Jíst je můžete teplé i studené, jako dip vyzkoušejte třeba zakysanou smetanu s trochou jarní cibulky.
Dobrou chuť!
_tip_