Recepty

Cuketové placičky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Abych vás pořád neládovala jen sladkým, připravila jsem si pro vás jeden recept z cuket. Ty taky patří k létu, ale vzhledem k tomu, že se dají sehnat poměrně bez problémů po celý rok, s tímhle receptem nikdy neuděláte chybu. Placičky můžete zobat jenom tak, použít je jako přílohu, nebo jimi například naplnit sendviče nebo hamburgery.

Budete potřebovat:

  • 500 g nastrouhané cukety
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci chia nebo lněných semínek
  • 4-5 lžic vlažné vody
  • ½ cibule nasekané na jemno (pomůže dospělý, můžete zkusit malý trik – nasekat cibuli v mixéru)
  • 2 stroužky česneku (nasekejte spolu s cibulí)
  • 60 g hrnku hladké mouky (může být i bezlepková, pokud potřebujete)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale pokud chcete zkusit, seženete ho ve zdravé výživě)
  • lžíci oleje
  • čistou utěrku
  • struhadlo
  • plech vyložený pečicím papírem
  • mísu
  • misku
  • lžíci
  • obracečku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Mísu vyložte čistou utěrkou. Nastrouhejte do ní cukety, posolte a nechte 10 minut odpočívat.
  3. Vyzvedněte utěrku za cípy a nad dřezem vymačkejte z nastrouhaných cuket co nejvíc vody.
  4. V malé misce smíchejte lžíci chia nebo lněných semínek se 4 lžícemi vlažné vody. Nechte odpočívat asi 10 minut – semínka nasají vodu a ve směsi budou sloužit jako pojivo. Občas promíchejte.
  5. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, nasekanou cibuli, česnek, nasáklá chia nebo lněná semínka, mouku a případně lahůdkové droždí. Dobře promíchejte.
  6. Pečicí papír potřete olejem. Lžící odebírejte hmotu na plech a prsty dotvarujte do placiček.
  7. Pečte 20–30 minut. V polovině placičky obraťte.
  8. Jíst je můžete teplé i studené, jako dip vyzkoušejte třeba zakysanou smetanu s trochou jarní cibulky.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka