Recepty

Citronové sušenky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Včera jsem našla a vyzkoušela recept na opravdu báááječné citronové sušenky! Navíc jsou úplně jednoduché. Kdo si dá? 🙂

Budete potřebovat:

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 200 g hladké mouky
  • nastrouhanou kůru ze dvou citronů (můžete nahradit i kůrou z pomerančů, nebo namíchat citron a pomeranč)
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • trochu hnědého krystalového cukru na posypání (nemusí být)
  • struhadlo
  • mísu
  • vařečku
  • plech
  • pečicí papír
  • vaše oblíbené vykrajovátko
  • kousek potravinové fólie
  • vál
  • váleček
  • hladkou mouku na pomoučnění válu
  • pomoc dospělého

Postup:

Do misky dejte změklé máslo a práškový cukr. A míchejte! Musíte z nich vyšlehat krém. Nelekejte se, ze začátku to jde trochu ztuha. Až se máslo a cukr spojí, přidejte vajíčko a celé to zase dobře promíchejte. Dál do misky patří mouka, nastrouhaná citronová (a/nebo pomerančová) kůra, prášek do pečiva a špetka soli. A zase míchejte! Anebo lépe – použijte vlastní tlapky a všechno dohromady pořádně uhňácejte do hladkého těsta. Je to  legrace! 🙂 Mmmm, a ta vůně…! Z těsta pak vytvarujte kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky na hodinu nebo dvě odpočívat.
Mezitím si připravte vál a plech. Trošku ho i váleček posypejte hladkou moukou, ať se těsto nelepí. Po hodině vyndejte těsto z ledničky a vyválejte ho asi na půlcentimetrový plát. A můžete vykrajovat! Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete každou sušenku ještě maličko posypat pár krystalky hnědého cukru. A pak šup do trouby (pomůže dospělý) – předehřáté asi na 180 stupňů a pečte zhruba 10 – 15 minut. Každá trouba peče trochu jinak, tak sušenky hlídejte! Že jsou hotové, poznáte snadno – až začnou zlátnout, je pravý čas je vytáhnout ven. A je to!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů