Pokračovat ve sledování
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content
Recepty

Citronové sušenky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Včera jsem našla a vyzkoušela recept na opravdu báááječné citronové sušenky! Navíc jsou úplně jednoduché. Kdo si dá? 🙂

Budete potřebovat:

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 200 g hladké mouky
  • nastrouhanou kůru ze dvou citronů (můžete nahradit i kůrou z pomerančů, nebo namíchat citron a pomeranč)
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • trochu hnědého krystalového cukru na posypání (nemusí být)
  • struhadlo
  • mísu
  • vařečku
  • plech
  • pečicí papír
  • vaše oblíbené vykrajovátko
  • kousek potravinové fólie
  • vál
  • váleček
  • hladkou mouku na pomoučnění válu
  • pomoc dospělého

Postup:

Do misky dejte změklé máslo a práškový cukr. A míchejte! Musíte z nich vyšlehat krém. Nelekejte se, ze začátku to jde trochu ztuha. Až se máslo a cukr spojí, přidejte vajíčko a celé to zase dobře promíchejte. Dál do misky patří mouka, nastrouhaná citronová (a/nebo pomerančová) kůra, prášek do pečiva a špetka soli. A zase míchejte! Anebo lépe – použijte vlastní tlapky a všechno dohromady pořádně uhňácejte do hladkého těsta. Je to  legrace! 🙂 Mmmm, a ta vůně…! Z těsta pak vytvarujte kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky na hodinu nebo dvě odpočívat.
Mezitím si připravte vál a plech. Trošku ho i váleček posypejte hladkou moukou, ať se těsto nelepí. Po hodině vyndejte těsto z ledničky a vyválejte ho asi na půlcentimetrový plát. A můžete vykrajovat! Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete každou sušenku ještě maličko posypat pár krystalky hnědého cukru. A pak šup do trouby (pomůže dospělý) – předehřáté asi na 180 stupňů a pečte zhruba 10 – 15 minut. Každá trouba peče trochu jinak, tak sušenky hlídejte! Že jsou hotové, poznáte snadno – až začnou zlátnout, je pravý čas je vytáhnout ven. A je to!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů