Citronové sušenky
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Včera jsem našla a vyzkoušela recept na opravdu báááječné citronové sušenky! Navíc jsou úplně jednoduché. Kdo si dá? 🙂
Budete potřebovat:
- 125 g másla pokojové teploty
- 100 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 200 g hladké mouky
- nastrouhanou kůru ze dvou citronů (můžete nahradit i kůrou z pomerančů, nebo namíchat citron a pomeranč)
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- trochu hnědého krystalového cukru na posypání (nemusí být)
- struhadlo
- mísu
- vařečku
- plech
- pečicí papír
- vaše oblíbené vykrajovátko
- kousek potravinové fólie
- vál
- váleček
- hladkou mouku na pomoučnění válu
- pomoc dospělého
Postup:
Do misky dejte změklé máslo a práškový cukr. A míchejte! Musíte z nich vyšlehat krém. Nelekejte se, ze začátku to jde trochu ztuha. Až se máslo a cukr spojí, přidejte vajíčko a celé to zase dobře promíchejte. Dál do misky patří mouka, nastrouhaná citronová (a/nebo pomerančová) kůra, prášek do pečiva a špetka soli. A zase míchejte! Anebo lépe – použijte vlastní tlapky a všechno dohromady pořádně uhňácejte do hladkého těsta. Je to legrace! 🙂 Mmmm, a ta vůně…! Z těsta pak vytvarujte kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky na hodinu nebo dvě odpočívat.
Mezitím si připravte vál a plech. Trošku ho i váleček posypejte hladkou moukou, ať se těsto nelepí. Po hodině vyndejte těsto z ledničky a vyválejte ho asi na půlcentimetrový plát. A můžete vykrajovat! Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete každou sušenku ještě maličko posypat pár krystalky hnědého cukru. A pak šup do trouby (pomůže dospělý) – předehřáté asi na 180 stupňů a pečte zhruba 10 – 15 minut. Každá trouba peče trochu jinak, tak sušenky hlídejte! Že jsou hotové, poznáte snadno – až začnou zlátnout, je pravý čas je vytáhnout ven. A je to!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka