Recepty
Chai latté
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Další ze série mých receptů na teplé nápoje je tu! Dneska vás naučím chai latté (čti čaj laté). Co to je? Je to kombinace černého čaje, mléka a koření. Nápoj, který vás svou vůní i chutí přenese na chvilku do Orientu. Kdo si dá?
Budete potřebovat:
- 1 sáček černého čaje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek vody
- 30 g medu
- 1/3 lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- velkou špetku mletého hřebíčku
- velkou špetku mletého zázvoru
- malou špetku mletého nového koření
- rendlík s pokličkou
- rendlík na ohřátí mléka nebo elektrický napěňovač mléka
- sítko nebo cedník s hustou síťkou
- hrnek na čaj
- velký hrnek na výsledný nápoj
Postup – čaj:
- Vodu a koření dejte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu (dospělý pomůže).
- Jakmile voda dosáhne varu, vypněte sporák, přikryjte pokličkou a nechte koření louhovat 5 minut.
- Pak do vody s kořením dejte pytlík s čajem a louhujte dalších 5 minut.
- Pak přidejte med a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- S pomocí dospělého přelijte obsah rendlíku přes sítko přímo do hrnečku.
- Hrneček zakryjte (třeba malým talířkem), aby čaj nevychladl, zatímco se bude připravovat mléčná část nápoje.
Postup – latté:
- Pokud máte napěňovač mléka, je to jednoduché – mléko napěňte v něm.
- Pokud jej nemáte – nevadí. Nalijte mléko do rendlíku a při mírné teplotě neustále míchejte, dokud se nezpění. Mléko by se při pěnění nemělo zahřát na víc než 65 stupňů.
- Do velkého hrnku přelijte ¾ připraveného čaje. Poté dolijte našlehaným mlékem a vše zamíchejte dohromady.
- Pokud máte chuť, přidejte nahoru trochu šlehačky a posypejte špetkou skořice.
Dobrou chuť!
_tip_