Pokračovat ve sledování
Problém s přehráváním videa
Toto video momentálně nelze přehrát.
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content
Recepty

Bramborové lodičky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Po všech těch sladkostech jsem dostala chuť na něco slaného. Když  máte chuť na sladké, říká se, že vás „honí mlsná“. Jak je to ale v případě, že máte chuť na slané? Honí vás slaná? Hihi, budu se muset zeptat Huga, aby tuhle záhadu rozlouskl ve svých jazykových oříšcích, které pak posloucháte v rádiu. No nic, vraťme se zpět k tomu důležitému – jídlu – a vyzkoušejte můj recept na bramborové lodičky, doslova se rozplývají na jazyku.

Budete potřebovat:

  • dvanáct malých brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 200 g opečené slaniny, nakrájené na malé kousky (kostičky)
  • 125 g strouhaného sýra (např. čedaru)
  • kelímek zakysané smetany
  • dvě nakrájené jarní cibulky
  • prkénko a nůž
  • pánev, vařečku
  • menší misku
  • mašlovačku
  • obracečku
  • plech vyložený pečicím papírem

Postup:

  1. Dneska budeme potřebovat trochu pomoci dospělého, protože budeme pracovat s troubou a pánví.
  2. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  3. Omyjte brambory a rozložte na plech. Zakapejte 2 lžícemi olivového oleje a pořádně v oleji brambory obalte.
  4. Pečte asi 45 minut, aby brambory vevnitř nebyly syrové.
  5. Po vytažení z trouby nechte aspoň 15 minut chladnout.
  6. Zvyšte teplotu v troubě na 220 stupňů.
  7. Vraťte se k bramborám: každou z nich rozpulte podélně a malou lžičkou částečně vydlabejte vnitřek. Ne však všechen! Jde o to, udělat v bramboře prostor pro náplň.
  8. V menší misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli a mletý pepř. Mašlovačkou potřete směsí brambory po jejich slupce.
  9. Dejte bramborové půlky zpět na plech tak, že budou ležet na slupce a dejte do trouby na 10 minut. Pak vyndejte z trouby.
  10. Lodičky posypejte strouhaným sýrem a opečenou slaninou. Můžete plech vrátit ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr roztekl.
  11. Přendejte na talíř pomocí obracečky a na každou lodičku přidejte ještě lžičku zakysané smetany a posypejte jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka