Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Po všech těch sladkostech jsem dostala chuť na něco slaného. Když máte chuť na sladké, říká se, že vás „honí mlsná“. Jak je to ale v případě, že máte chuť na slané? Honí vás slaná? Hihi, budu se muset zeptat Huga, aby tuhle záhadu rozlouskl ve svých jazykových oříšcích, které pak posloucháte v rádiu. No nic, vraťme se zpět k tomu důležitému – jídlu – a vyzkoušejte můj recept na bramborové lodičky, doslova se rozplývají na jazyku.
Budete potřebovat:
- dvanáct malých brambor
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- 200 g opečené slaniny, nakrájené na malé kousky (kostičky)
- 125 g strouhaného sýra (např. čedaru)
- kelímek zakysané smetany
- dvě nakrájené jarní cibulky
- prkénko a nůž
- pánev, vařečku
- menší misku
- mašlovačku
- obracečku
- plech vyložený pečicím papírem
Postup:
- Dneska budeme potřebovat trochu pomoci dospělého, protože budeme pracovat s troubou a pánví.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Omyjte brambory a rozložte na plech. Zakapejte 2 lžícemi olivového oleje a pořádně v oleji brambory obalte.
- Pečte asi 45 minut, aby brambory vevnitř nebyly syrové.
- Po vytažení z trouby nechte aspoň 15 minut chladnout.
- Zvyšte teplotu v troubě na 220 stupňů.
- Vraťte se k bramborám: každou z nich rozpulte podélně a malou lžičkou částečně vydlabejte vnitřek. Ne však všechen! Jde o to, udělat v bramboře prostor pro náplň.
- V menší misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli a mletý pepř. Mašlovačkou potřete směsí brambory po jejich slupce.
- Dejte bramborové půlky zpět na plech tak, že budou ležet na slupce a dejte do trouby na 10 minut. Pak vyndejte z trouby.
- Lodičky posypejte strouhaným sýrem a opečenou slaninou. Můžete plech vrátit ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr roztekl.
- Přendejte na talíř pomocí obracečky a na každou lodičku přidejte ještě lžičku zakysané smetany a posypejte jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
_tip_