Bazalkové pesto
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dnes společně nahlédneme do italské kuchyně. Naučím vás totiž připravovat bazalkové pesto! Pesto vymysleli v severní Itálii a jeho hlavní přísada je bazalka. Přidejte ho pár lžiček do těstovin a budete se olizovat až za ušima!
Budete potřebovat:
- 50 g čerstvých bazalkových lístečků
- 100 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 polévkovou lžíci piniových nebo kešu oříšků (piniové oříšky jsou ve skutečnosti semínka borovic, co se jmenují pinie, které rostou hlavně kolem Středozemního moře)
- 6 lžic strouhaného parmezánu
- mixér nebo hmoždíř (hmoždíř je kamenná miska s paličkou, ve které se přísady rozmačkávají a mísí)
- pomoc dospělého
Postup:
Je to jednoduché! Všechny přísady – bazalkové lístečky, česnek, piniové nebo kešu oříšky, parmezán, sůl a zatím jen polovinu oleje vložte do mixéru nebo do hmoždíře – a mixujte a hmožděte! S obojím poproste o pomoc dospělého. Postupně pak dolévejte zbytek oleje. Pesto by mělo být krásně krémové.
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka