Recepty

Batátové plátky s jogurtem a banánem

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Znáte sladké brambory, nebo taky jinak batáty? Jsou to takové větší, podlouhlé oranžové brambory. Pocházejí z Ameriky a jejich nasládlá chuť malinko připomíná chuť pečené dýně. Oranžové jsou pro to, že mají v sobě spoustu látek, které se jmenují karotenoidy a mají na svědomí právě tu oranžovou barvu. (Najdete je třeba i v mrkvi). Každopádně batáty v sobě mají spoustu vitamínů a vlákniny a patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny. Já jsem se do nich úplně zbláznila! Nemůžu se jich nabažit a vymýšlím s nimi stále nové recepty. Jednu mňamku jsem si pro vás připravila i dnes: nahradíme sladkými bramborami pečivo a uděláme si skvělou a chuťově neotřelou snídani! Nebojte, nebude to nic složitého, ale než se do vaření pustíte, raději si na pomoc zavolejte dospělého.

Budete potřebovat:

  • 1 sladkou bramboru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • mletou skořici
  • jogurt
  • banán nakrájený na kolečka
  • prkénko a nůž
  • plech vyložený alobalem
  • struhadlo
  • talíř
  • lžíci

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. (Dospělý pomůže).
  2. Omyjte batáty, kdo chce, může je i oloupat. Nakrájejte na podlouhlé plátky silné asi půl centimetru. Z obou stran potřete olivovým olejem a dejte na plech vyložený alobalem. Pečte 20-25 minut.
  3. Po 20 minutách vyndejte plech z trouby a plátky brambor otočte. Pokapejte medem a poprašte mletou skořicí a vraťte do trouby na dalších 5-10 minut, dokud batátové plátky nejsou měkké. Pak vyndejte plech a nechte batáty vychladnout.
  4. Přendejte plátky na talíř, na každý naložte bílý jogurt a ozdobte banánem nakrájeným na kolečka. Nahoru můžete přistrouhnout trošku čokolády. A je hotovo!

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka