Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dovolte mi, abych vás seznámila s dalším letním ovocem: angreštem! Tyhle bobulky s tajemně znějícím názvem nejsou nic jiného, než malé chlupaté kuličky, které můžete utrhnout z angreštového keře nebo stromku. Chuťově je angrešt poměrně specifický, některé odrůdy mohou být kyselejší, některé jsou sladké. Já ho miluji! Dá se jíst buď čerstvý, já z něj dělám třeba džem nebo kompot, a taky ho používám při pečení. A o jeden takový recept se teď s vámi podělím!
Budete potřebovat:
- ½ kila angreštu (omytého)
- 85 g krupicového cukru (Mimochodem, už jste slyšeli o kokosovém cukru? Dá se jím nahradit cukr a je mnohem zdravější variantou.)
- 175 g hladké mouky
- 75 g tmavého cukru krystal
- 85 g povoleného másla
- špetku soli
- misku
- 2 lžíce vody
- hlubší pekáček nebo zapékací misku vyloženou pečicím papírem
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pomoc dospělého je samozřejmostí ?
- Do misky vyložené pečicím papírem dejte angrešt, posypejte krupicovým cukrem a přidejte 2 lžíce vody.
- V misce zpracujte změklé máslo, mouku a tmavý cukr krystal. Nezapomeňte přidat špetku soli. Směs pořádně „prohňácejte“ ? , dokud z ní nevznikne drobenka.
- Drobenkou rovnoměrně posypejte (zakryjte) angrešt v zapékací misce.
- Pečte asi 50 minut. Vršek by měl být zlatavý a křupavý a ovoce pod ním takřka bublající.
- Opatrně (je to horké!) rozdělte na talířky nebo do misek a podávejte.
Dobrou chuť!
_tip_